|
|
|
|
| Аўтар |
Паведамленне |
julcik
Адміністратарка

Зарэгістраваны: 14.03.2006 Паведамленні: 6345
|
|
наталька, мы рэдка ходзім. Янка не казаў пра заняткі з псіхолагам - толькі на мастачок і да лагапеда ходзіць.
Black aspid, так, у саду выхавацелькі кажуць, што не бавае такога. каб янка дрэнна сябе паводзіў, што ён заўжды слухаецца. Яго любіць нават жорсткая з выгляду нянечка. А дома ён ніфіга не слухаецца і трывала сядзіць на галаве  _________________
 |
|
| Угару |
|
|
Kryscina
Свой чалавек

Зарэгістраваны: 23.03.2006 Паведамленні: 5715 Адкуль: Miensk
|
|
Цікава, да чаго мы даразмаўляемся. Гурток на Макаёнка Мірцік любіць і гатовы ўсё на свеце прамяняць дзеля яшчэ аднога занятку, ён давярае Таццяне, сумуе па ёй, верыць кожнаму яе слову. Думаю, што пасля дзеда, мяне і таты - менавіта яна самы аўтарытэтны для яго чалавек.
Так што на Макаёнка страху няўдачы ў яго няма, ці ён значна менш за ўсе задавальненні.
Але ўвогуле тэма актуальная. Бо ад заняткаў гімнастыкай Мірон ужо два тыдні як адмовіўся, бо куляцца ў яго атрымліваецца, а стаяць на галаве - не. І тое, што трэнер увесь час казаў яму, што ён такі вялікі і нязграбны, прымушала яго плакаць. Ён шчыра змагаўся, трэніраваўся, але ў нейкі момант проста здаўся і адмовіўся ісці на заняткі. Цяпер трэніруецца часам сам у пакойчыку, для сябе.
Яшчэ Мірціка цяжкавата натхніць рабіць тое, што ў яго не атрымліваецца. Ён можа адмовіцца ад марозіва, якое вельмі любіць, бо мы больш не дапамагаем яму адкрываць пакункі, а некаорыя без нажніцаў ён расклеіць яшчэ не ў стане.
Ён перажывае, калі кагосьці хваляць, а яго не адзначаюць. Але каб супакоіцца, яму дастаткова перапытаць у мяне, ці ён усё яшчэ для мяне самы лепшы. І ўсе заўвагі педагогаў адыходзяць у нябыт.
Ён хоча быць ва ўсім першым, і крыўдзіцца, што ягоны дзень народзінаў пазней, чым у некаторых дзетак, якім раней за яго споўніцца 6 год.
Мне ўсё гэта дзіўна, бо мне самой не ўласціва: я заўсёды мела свае крытэры самапавагі. І ў тым, што для мяне было важна, заўсёды дасягала перамогі (напрыклад у лыжнай гонцы, будучы вызваленай ад фізкультуры, ў чацвёртым класе ў алімпіядзе па матэматыцы для шасцікласнікаў ці ў конкурсе спеваў і танцаў сярод дзетсадаўцаў, ніколі не хадзіўшы ў садок). Але на мне з маленства вісела адказнасць за малодшых, і ніхто мяне не прытуляў і не ствараў казкі ў жыцці. Думаю, старэйшым дзецям у вялікіх сем'ях такія дзіўныя страхі і няўпэўненасць увогуле неўласцівыя (прыклад Мсціслава ўжо гучаў, я з ім пры сустрэчы абсалютна як з дарослым камунікую).
Што да Мірона, ён таксама ўвесь час запытваецца, ці можна: ці можна ў прыбіральню, ці можна глытаць цукерку, ці можна памаляваць. Не перастаю здзіўляцца, бо сама дазволу не пыталася ніколі і ад іншых не патрабую. Можа гэта садок?
Мы спрабуем мадэляваць жыццё, страхі і перамогі ў гульнях: шахматы, тачкі, ролевыя гульні са звярамі. Маквін жа не здаваўся і не плакаў, калі не здабываў кубак з першай спробы? І пешка не плача, калі конь выскоквае наперад, бо гэта патрэбна для перамогі ў партыі. Бачу, што гульні даюць паступова плён. Што неўзабаве Мірон канчаткова асэнсуе і ўкладзе ў галаве сабе каштоўнасці перамог, першынства і спаборніцтва, вызначыцца, калі важней працэс, а калі - вынік. Дарэчы, ён стаў нашмат больш смелым, калі з'явіўся кот. _________________
Хто хоча зрушыць свет, хай пасуне сябе. Сакрат |
|
| Угару |
|
|
julcik
Адміністратарка

|
|
Kryscina, па апісанні ў яго такіх псіхалагічны тып, як у мяне. _________________
 |
|
| Угару |
|
|
Palina007
Свой чалавек

Зарэгістраваны: 02.03.2007 Паведамленні: 1422 Адкуль: Менск
|
|
А, ну калі пра "слухацца" - то гэта таксама не да нас (не дома, прынамсі).
Можна толькі хіба дамовіцца нешта зрабіць, калі ёсць стымул: хутчэй паесці, каб мульцік паглядзець, прыбрацца на стале, каб потым з дзедам памаляваць і г.д.
А вось як знайсці такі стымул, які пераканае дзіця не баяцца новага і не зважаць на няўдачу?..
Успомніла яшчэ адзін прыём: абмеркаваць з дзіцем наступствы пройгрышу і высветліць, што нічога страшнага не здарыцца. Разам з тым будзе магчымасць зразумець, чаго дзетка насамрэч баіцца: рэакцыі выхавацелькі, насмешак сяброў ці яшчэ чаго. _________________
 |
|
| Угару |
|
|
mama Halja
Свой чалавек

Зарэгістраваны: 24.01.2007 Паведамленні: 1709 Адкуль: USA (а раней Менск)
|
|
| Kryscina пісаў(-ла): |
| І тое, што трэнер увесь час казаў яму, што ён такі вялікі і нязграбны, прымушала яго плакаць. |
ну як можна такое казаць чалавеку, асабліва дзіцю, які стараецца!!!? я проста вар'яцею ад савецкіх метадаў! У Амэрыцы такога проста быць не можа. Калі нешта такое бывае, то настаўнікі заўсёды падкрэсьліваюць, што ў кожнага свая хуткасьць і здольнасьці, што ім і самім нешта доўга не давалася і хваляць дзіця на настойлівасьць і стараннасьць і заўсёды кажуць, што калі стараешся, то раней ці пазьней абавязкова атрымаецца - і гэта абсалютная праўда. _________________
Sow a thought reap an action. Sow an action reap a habit.
Sow a habit reap a character. Sow a character reap a destiny |
|
| Угару |
|
|
наталька
Свой чалавек

Зарэгістраваны: 14.05.2006 Паведамленні: 3315 Адкуль: Менск
|
|
Kryscina, а ты ўпэўнена, што Мірону казалі, што ён нязграбны? ён сам табе так сказаў? Можа проста ён бачыць худога Франка, у якога ўсё лёгка атрымліваецца, і на яго тле ня хоча хадзіць на гімнастыку?
Дарэчы, Франак таксама доўга пытаўся, ці можна ў прыбіральню, я казала, што не і сьмяялася. Зьдзіўляўся, але перастаў пытаць.  _________________
 |
|
| Угару |
|
|
Black aspid
Вельмі актыўны ўдзельнік
Зарэгістраваны: 05.04.2009 Паведамленні: 551
|
|
Kryscina, перадай Мірону (калі палічыш патрэбным). што Мсціслаў расстроіўся, калі пачуў, што Мірцік не хоча хадзіць.  Можа, маральная падтрымка спрацуе? |
|
| Угару |
|
|
Alina
Свой чалавек

Зарэгістраваны: 06.04.2006 Паведамленні: 3240 Адкуль: Менск, Даўгабродская
|
|
julcik,
я не ведаю, як фармуюцца тыя псіхалагічныя тыпы. Магчыма, прынамсі, часткова -- якраз праз узаемаадносіны ў сям'і і соцыуме.
наталька,
ну вось мне рэальна не падабаецца гэта слова. Хочацца, каб абодва -- і мама, і дзіця-- не "слухаліся", а "рэагавалі на просьбу". Для мяне гэтыя словы нясуць розны сэнс. _________________
|
|
julcik
Адміністратарка

|
|
Alina, я не памятаю, ды і чыталі нам у дачыненні да мэнэджменту - там ранняе дзяцінства не істотна, бо ўсе ўжо выраслі.
Тут ёсць псіхолагі - можа яны падкажуць. _________________
 |
|
| Угару |
|
|
julcik
Адміністратарка

|
|
|
|
Black aspid
Вельмі актыўны ўдзельнік
|
|
julcik,
Сяджу і думаю, як памылкі свайго выхавання скарэгаваць у дзецях. Мы ж з мужам жахлівыя сарамліўцы па сёняшні дзень, з рэдкімі ўсплескамі публічнасці
А наконт прасіць і загадваць - цалкам слушна. Я дзецям тлумачу, што просьба - гэта калі альбо так, альбо не. Калі ты просіш - не факт, што адказ будзе станоўчым. Табе маюць права адмовіць. І ты маеш права адмовіць.
Праўда, неяк забываюся, што і яны маюць права адмовіць мне ў просьбе.  |
|
| Угару |
|
|
наталька
Свой чалавек

|
|
| Угару |
|
|
наталька
Свой чалавек

|
|
Эх, а я таксама вельмі сарамлівая і няўпэўненая, і Франак таксама даволі сарамлівы. Вершык распавесьці Дзеду Марозу, дык так ціхенька, што ніхто не пачуе... _________________
 |
|
| Угару |
|
|
Black aspid
Вельмі актыўны ўдзельнік
|
|
Гэта тэмперамент. Гэта не прап'еш. Але калі б спыталі ў яго, па якім тыпе бацькі ім кіруюць, адказ быў бы "па АЎТАРЫТАРНЫМ". часам як заявіць:"Вы на мяне ўвесь час ціснеце!"  |
|
| Угару |
|
|
momto4
Вельмі актыўны ўдзельнік

Зарэгістраваны: 23.10.2007 Паведамленні: 578 Адкуль: Miensk-Vancouver
|
|

"No one can go back and make a brand new start.
Anyone can start from now and make a brand new ending."
-Carl Bard |
|
| Угару |
|
|
|
|
Вы не можаце распачынаць тэмы Вы не можаце адказваць на паведамленні Вы не можаце рэдагаваць свае паведамленні Вы не можаце выдаляць свае паведамленні Вы не можаце галасаваць у апытанках Вы можаце далучаць файлы Вы можаце сцягваць файлы
|
|